Home Nieuws Move your Money!

Move your Money!

door Steven
Move your Money!

Vraag je je soms ook af wat jij kan doen tegen de klimaatopwarming? Wij hebben een plan! Het heet Move your Money: met honderden individuen en organisaties verplichten we onze banken om hun miljarden-investeringen in fossiele brandstoffen te stoppen en te herinvesteren in alternatieve energie. Doe je mee?

Minder vlees eten, minder vliegen, je auto aan de kant laten: het helpt allemaal om de opwarming van onze planeet onder de cruciale 1,5 graden Celsius te houden. Maar voor de echte switch moeten ook ons beleid en ‘het grote geld’ hun verantwoordelijkheid nemen.

Wist je dat de vier Belgische grootbanken tussen 2014 en 2016 nog altijd 33 miljard euro investeerden in vervuilende fossiele brandstoffen? Dat moet anders! Wereldwijd blijkt ‘divestement’ een succesvolle strategie om klimaatopwarming tegen te gaan. Klanten kunnen hun bank dwingen om hun geld te investeren in de toekomst, in plaats van in het verleden.

Daarom richten Hart boven Hard, Greenpeace, Fairfin en D’Urgent een ultimatum aan KBC, Belfius, ING en BNP Paribas Fortis: “Move your money, of wij doen het.” Als deze banken op hun algemene vergadering van mei 2019 geen resolutie aannemen dat hun financieel beleid in lijn brengt met het Klimaatakkoord van Parijs, dan veranderen wij samen van bank.

  • Onderschrijf ons ultimatum. Enkel met vele ondertekenaars zullen we indruk maken.
  • Start ook in je organisatie of op je werk een discussie op over waar jullie geld naartoe gaat.
  • Op 2 december doen wij mee aan Claim the Climate in Brussel, wees erbij!
  • Nodig ons uit om een infomoment te komen geven voor geïnteresseerde ondertekenaars.

Waarom startte Hart boven Hard deze actie?

1) ‘Het recht op een gezond leefmilieu’ is één van de basisrechten uit Artikel 23 van onze Belgische grondwet. Met Hart boven Hard en Tam Tam voeren we tot de verkiezingen in mei een brede tweetalige campagne om onze beleidsmakers aan dit Artikel 23 te herinneren.

2) ‘Divestment’ wordt één van onze 23 voorstellen voor de volgende regeerperiode, waarover we eerst met vele burgers in gesprek willen gaan: “Verplicht alle banken om hun investeringen in fossiele brandstoffen terug te trekken en te herinvesteren in hernieuwbare energie in binnen- en buitenland.”

Samen kunnen we wel degelijk iets veranderen!

Wil je meewerken aan het groene hart van Hart boven Hard? Mail info@hartbovenhard.be

Misschien vind je dit ook interessant