Home Uncategorized Opinie De Standaard ‘Claim The Climate’/’Move Your Money’

Opinie De Standaard ‘Claim The Climate’/’Move Your Money’

door Steven

Als de aarde dreigt onder te lopen,
draai dan de kraan toe

De cruciale klimaattop in Katowice is voorbij. Eens te meer bood hij het vertrouwde beeld van een WK pingpong, waarop  verantwoordelijkheden voor de toekomst continu werden afgeblokt en doorgetikt, en België steevast zijn opslag bleef missen. Zucht. Valt er van nationale overheden ooit een doorbraak te verwachten? Zelfs 75.000 luidkeelse Belgische supporters hebben blijkbaar geen zier geholpen om Team Belgium in Katowice te doen scoren. Kunnen we ons vizier niet beter richten op andere doelen dan kibbelende beleidsmakers zonder ballen?

Achter hun schaduwpartijtjes verbergt zich de echte motor van de klimaatopwarming: de financiële sector. Die steunt wereldwijd nog altijd voor duizenden miljarden de fossiele brandstoffenindustrie. In België alleen al investeerden onze vier grootbanken ING, Belfius, KBC en BNP Paribas Fortis tussen 2014 en 2016 maar liefst 33 miljard in de fossiele industrie . Daarmee steunen ze projecten die de klimaatopwarming aandrijven, die vaak lokale ecosystemen vernietigen en de levensstijl van plaatselijke bevolkingen onmogelijk maken. Overheden mogen blijven pingpongen zoveel ze willen, het echte spel
beheersen banken en pensioenfondsen.

Opmerkelijk was deze week dan ook de oproep van een groep van 415 investeerders, samen goed voor meer dan 30.000 miljard dollar aan beleggingen. In koor vroegen zij van overheden kordate maatregelen tegen klimaatopwarming. Wie had dat gedacht. Zijn banken en beleggingsfondsen ineens de nieuwe klimaatactivisten geworden?

Hun ‘Global Investor Statement’ zegt veel over de ernst van de situatie. Deze investeerders hebben ingezien dat klimaatopwarming hen midscheeps zal raken. Als er geen ernstige maatregelen komen, voorspellen zij een economische ramp die vier keer groter zal zijn dan de financiële crisis van 2008. De CO2-bubbel staat op springen, al hun kapitaal dreigt in rook op te gaan. Als ‘call to action’ kan dat tellen.

360 graden herverdelen

Tegelijk blijft hun statement hoogst dubbelzinnig. Zo sprong BNP Paribas Fortis vrolijk mee op de barricaden om overheden tot actie aan te manen, maar zelf blijft de bank intussen volop de voorkeur geven aan fossiel. Voor elke euro die ze de jongste twee jaar investeerde in hernieuwbare energie, gaat er nog altijd vier euro naar fossiele brandstoffen . Waarom komen deze milieubewuste dollarbeheerders niet zelf in actie?

Alvast één stapje zette maandag AG Insurance , goed voor 70 miljard aan beleggingen. CIO Wim Vermeir kondigde aan dat alle steenkool uit hun portefeuille gaat. ‘De enkele beleggingen in aandelen van steenkoolmijnen en -centrales worden nog dit jaar van de hand gedaan, bestaande posities in bedrijfsobligaties van steenkool- en tabaksbedrijven worden bij afloop niet meer vernieuwd.’ Als het AG Insurance menens is, volgt morgen hopelijk ook een ban op olie en álle fossiele brandstoffen.
In totaal gaat het nog om duizenden miljarden. Hoe krijgen we die verplaatst? Er is nu eenmaal geen enkele transitie denkbaar zonder dat het geld op de juiste plek komt. Zolang kapitaalbeheerders hun dollars in de olie blijven dopen omdat ze daar het meeste winst maken, zal elk klimaatrapport en -akkoord dode letter blijven. Onderzoek is immers duidelijk: om de opwarming onder 1,5 graad te houden, moet 85% van de gekende reserves aan fossiele brandstoffen in de grond blijven. Ook het Internationaal Energieagentschap bevestigt dat er geen ruimte meer is voor nieuwe fossiele infrastructuur . Vertaald naar
de financiële sector: de geldkraan moet dicht. Dáár ligt de taak van overheden. Ze moeten roekeloze investeerders streng in het gareel houden en hún de rekening presenteren, niet ons. De grootste schouders, de grootste lasten. Alleen zo zal de ecologische transitie ook sociaal zijn, zoals de gele hesjes terecht eisen. Artikel 23 van de Belgische grondwet zegt
niets anders: ‘iedereen heeft het recht op de bescherming van een gezond leefmilieu’. De opwarming beperken tot 1,5 graad vraagt een 360 graden-herverdeling.

Samen scoren

Opnieuw wachten op een lamlendig partijtje pingpong tussen politici, dus? Nee, we hoeven het niet passief te blijven aankijken. Steeds meer burgers nemen het heft zelf in handen. In eigen land hadden we een ongezien brede Klimaatmars, in Duitsland worden steenkoolmijnen stilgelegd, in Groot-Brittannië slaagt aanhoudend burgerprotest erin dat fracking nauwelijks van de grond komt.

Daarom lanceerden Hart boven Hard, Greenpeace, FairFin en D’Urgent de actie ‘ Move Your Money ’, om duizenden klanten van ING, KBC, Belfius en BNP Paribas Fortis te verenigen en aan hun bank te melden: verplaats uw geld of wij doen het. Samen stellen wij deze vier grootbanken een ultimatum: trek jullie miljarden (of liever: die van ons) weg uit fossiele brandstoffen, of wij trekken in juni ons geld weg uit jullie bank.

Het kan. Wereldwijd behaalde deze strategie van ‘divestment’ al vele successen. Aangedreven door wakkere studenten verplaatste zelfs Universiteit Gent onlangs 50 miljoen naar properder oorden. Individuen, verenigingen, bedrijven, misschien zelfs deze krant: ook onze vijfde macht kan zijn duit in het zakje doen om overheden duidelijk te maken waar de lamp brandt. Laat ons daarom samen scoren in plaats van ons lam te laten slaan door povere pingpong. Tot op www.moveyourmoney.be?

Mara Matthyssens, Hart boven Hard
Mathias Balcaen, Greenpeace
Frank Vanaerschot, FairFin
Arne Stoffels, D’Urgent

Misschien vind je dit ook interessant